Yaz mevsimi yavaş yavaş yaklaşırken herkeste bir telaş ve hazırlık başlamış durumda görünüyor. Kışın kıyafetlerle birlikte gizlenen kilolar yaz mevsiminde ne yazık ki tüm gerçekliğiyle gün yüzüne çıkıyor. En başta denize/havuza girecek olanlarda bu telaş açıkça görünmektedir. Herkes için bu yöntemler farklıdır. Kimi sene başından önlemini alırken kimileri son aylarda sözde şok diyetlerle zayıflamaya çalışıyor. Önemli olan bu ağırlık kaybının sağlıklı bir biçimde gerçekleşmesidir. Asıl amacın yağ kaybı olduğunun unutulmaması gerekiyor. Sağlıksız biçimde oluşan ağırlık kayıpları enerji yetersizliği sebebiyle kas kayıplarına sebep olur ve yavaşlayan bir metabolizma ile bedenimiz her yönden olumsuz etkilenir. Sağlıklı beslenmenin bir yaşam tarzı haline getirilmediği her durumda verilen kilolar daha fazla şekilde geri alınır. Bu nedenle gelin yaza hazırlık evresinde neler yapmamız gerektiğine birlikte bakalım.
- Yaz aylarında sıcak havalarla birlikte artan sıvı ve mineral kaybının önlenmesi için yeterli sıvı alımı çok önemlidir. Bireylerin günde ortalama 2.5-3 lt su tüketmesi gerekir ve çay, kahve, asitli içecekler vb. gibi içecekler su yerine geçmez.
- Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte oluşan iştah kaybına yönelik olarak gün içerisinde azar azar ve sık sık beslenme daha uygun olacaktır.
- Enerjik bir gün için kahvaltı öğününe dikkat edilmeli. İyi bir kahvaltı ile güne başlamak sizin o gün sürdüreceğiniz beslenme planını olumlu yönde etkiler.
- Mideyi rahatsız edecek aşırı yağlı yiyeceklerden kaçınılmalı. Daha hafif salata, sebze gibi besinler tüketilmeli ve kızartma, kavurma gibi yöntemler tercih edilmemelidir. Krema, mayonez, yağlı sos, katı yağ gibi yağlı besinlerin ve yağda kızartmaların tüketiminden kaçınılmalı; yemeklerde bitkisel sıvı yağların kullanımı, yemekleri pişirirken kızartma ve kavurma yerine haşlama, ızgara ve fırın gibi sağlıklı pişirme yöntemleri uygulanmalıdır. Fındık, ceviz, badem gibi sağlıklı yağlardan zengin besinlere yer verilmesi gerekir. Meyve ve sebzelerle birlikte tüketmek isterseniz 118 ve 123 numaralı içecekler bunun için çok uygun olacaktır.
- Gün içerisinde size daha uzun süre tokluk sağlaması açısından tam tahıl grubu besinler tüketilmeli. Beyaz ekmek/simit/poğaça yerine bu ürünlerin tam tahıllı seçenekleri tercih edilmelidir.
- Doygunluk hissi, yemek yendikten 15-20 dakika sonra hissedilmeye başlanır. Bu nedenle yavaş yavaş yemek yemeye özen gösterilmesi gerekir.
- Yaz mevsimi meyveler açısından oldukça zengindir. Bu nedenle çeşitli antioksidan, lif, vitamin ve mineral kaynağı bu besin grubuna yeterli düzeyde yer verilmeli. 105, 109 ve 115 nolu içecekler tam da bu noktada size gün içerisinde meyvelerden karşılayamadığınız ihtiyaçları size sunar.
- Kızartılmış, şerbetli ve hamur tatlıları yerine sütlü tatlılar, dondurma, meyveli tatlılar tüketilmelidir. Ancak içerdiği rafine şeker miktarından dolayı ise bu tip tatlıların tüketiminde de porsiyon kontrolüne dikkat edilmelidir.
- Havaların ısınmasıyla birlikte gıda zehirlenmesi vakaları da oldukça fazla artış gösterir. Açıkta satılan yiyeceklerden uzak durulmalı ve pişmiş yiyecekler buzdolabı dışında uzun süre bekletilmemelidir. Dondurulmuş gıdalar çözdürüldükten sonra yeniden dondurularak tüketilmemelidir.
- Beslenme harici ağırlık kaybını etkileyen unsurlardan biri de uyku düzenidir. Uyku düzensizliği hormonların salınımını etkileyerek ağırlık kaybını olumsuz olarak yönlendirir. Gece atıştırmalarına ise bir davetiye gibidir. Bu nedenle herkesin kendi uyku ritmini oluşturması gerekir.
- Son olarak destekleyici bir unsur olan egzersizler havaların ısınmasıyla birlikte açık hava yürüyüşleri daha iyi olacaktır. Günde en az 30-45 dakika hafif tempolu yürüyüşler beden sağlığınıza iyi gelecektir. Gün içerisinde fiziksel aktivitenizi arttırabilirsiniz.
Kaliteli ve sağlıklı bir yaşam için bedeninize iyi bakmayı ihmal etmeyin.
Diyetisyen Duygu ÖZTÜRK