Bağışıklık Sistemi İçin Beslenme Önerileri

Bağışıklık sistemi için beslenme önerileri
Beslenme, Lifestyle

Kış aylarında bağışıklığın düşmesi sonucu oluşan aftlar, saç ve tırnak deformasyonları için hangi vitamin ve mineraller önemlidir? Hangi besinler kullanılmalıdır? Bağışıklık sistemini nasıl güçlendiririz? Hangi besinleri tüketmemiz gerekir?

Sağlıklı bir beden için bağışıklık sisteminin güçlü olması çok önemlidir. Soğukların artmasıyla birlikte özellikle kış aylarında bağışıklık sistemi güçsüzleşebiliyor. Bunun sonucunda grip, nezle, üst solunum yolu enfeksiyonları gibi rahatsızlıklar ortaya çıkıyor.

Peki bağışıklık sistemimizin güçsüzleştiğini nasıl anlayacağız?

Yorgunluk, ağızda çıkan aftlar, uçuklar, iyileşmeyen yaralar veya sivilceler, tekrarlayan enfeksiyonlar, saçların dökülmesi, tırnaklarda deformasyon, zayıflayan bağışıklık sisteminin göstergeleridir. Ağızdaki aftlara B12 vitamini ve demir eksikliği ile sigara kullanımı neden olmaktadır. Bunun için B12 vitamini bakımından zengin olan deniz ürünleri, et, yumurta, peynir gibi hayvansal besinler bolca tüketilmelidir. Ayrıca demirden zengin kırmızı et veya hindi, tavuk, balık gibi beyaz etler, yumurta, ıspanak, lahana, marul gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler, nohut, mercimek, kuru fasulye gibi bakliyatlar, tam tahıllar, pekmez ve kuru yemişlerden bolca tüketmeye özen gösterilmelidir.

Demir emilimini azaltmamak adına yemeklerden 45 dakika önce veya sonra çay kahve tüketilmemelidir. Salatalarda bol limon kullanılmalı veya yanında C vitamini içeren turunçgiller tüketilmelidir.

Tırnak kırılmalarında; demir, kalsiyum, magnezyum ve çinko eksikliği rol oynar. Bunu engellemek için başlıca kalsiyum kaynakları olan süt, yoğurt, peynir, badem, fındık, ceviz, ayçiçeği, kabak çekirdeği, keten tohumu, susam gibi yağlı tohumlar ve yeşil yapraklı sebzeler bolca tüketilmelidir. Yine başlıca magnezyum kaynakları olan yağlı tohumlar, muz, avokado, bitter çikolata, yulaf ezmesi, ıspanak gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler bolca tüketilmelidir. Çinkonun en fazla bulunduğu besinlere; et ve deniz ürünleri, süt ürünleri, buğday tohumu, buğday kepeği, susam, kabak çekirdeği, fıstık, fındık, ceviz, marul, soğan, turp, enginar örnek olarak verilebilir.

Saç dökülmelerinde en başta demir eksikliği rol oynarken, çinko, B12, D vitamini eksiklikleri de etkili olabilmektedir. D vitamininin en önemli kaynakları olan balık yağı, somon balığı, ton balığı, uskumru, ringa balığı, karides, istiridye gibi deniz ürünleri, peynir, tereyağı, yumurta gibi süt ve süt ürünleri bolca tüketilmelidir.

Bunların yanında C vitamini bakımından zengin turunçgillerin ve yeşil yapraklı sebzelerin tüketimi de oldukça önemlidir.

Kısacası bağışıklık sistemini güçlendirmek için; protein, karbonhidrat ve yağ ihtiyacının dengeli olarak karşılandığı, her besin grubunun düzenli bir şekilde tüketildiği bir besin planı oluşturulmalıdır. Aynı zamanda kaliteli uyku uyunmalı, stresten uzak durulmalı, açık havada düzenli egzersiz yapılmalı, bol su içilmeli ve sigara kullanılmamalıdır.

Diyetisyen Buket Adanç

İlginizi Çekebilir