Buğday Çimi ile Nasıl Tanıştım?

Lifestyle

Juice Planet ve Buğday Çimi ile nasıl tanıştım?

Yaklaşık 3 sene önce İzmir Balçova Kipa Alışveriş Merkezi’nde bir başka diyetisyen arkadaşımla dolaşırken tesadüfen Juice Planet’in standını gördüm. Öncelikle fast food yiyecek alternatiflerinin dolup taştığı alışveriş merkezinde, diyetisyenler olarak böyle sağlıklı bir alternatif sunulması çok hoşumuza gitti. Daha sonra ürünleri incelerken daha önce hiç rastlamadığımız: Buğday Çimi gözümüze çarptı ve sonrasında araştırmaya başladık.

Araştırdıkça hayran kaldığım bu bitki, Juice Planet’in pek çok şişesinde yer alıyor. İşte bu yüzden ben de ilk blog yazımda sizlerle, Buğday Çimi hakkında birikimimi paylaşmaya karar verdim.

Buğday çimi Nedir?

Buğday çimi; “Triticum Aestivum” türü buğday tohumlarının ilk çıkan yapraklarından elde edilir. Buğday çimi, 15-20 cm oluncaya kadar uzamaya bırakıldıktan sonra kesilip tohumundan ayrılarak elde edilir. Tohumundan ayrıldığı için gluten içermez. Şimdilerde popüler hale gelen buğday çimi suyunun sağlık için kullanımı aslında çok da yeni sayılmıyor. İlk kez 1930 yılında, Kimyager Charles Schnabel düzenli olarak buğday çimi yedikten sonra etkisini fark ediyor ve çeşitli deneyler yaparak “buğday çiminin vücut direncini arttırdığı” yönünde çalışmalar ortaya koyuyor. Bugün ise buğday çimi suyunun ve şırasının çok daha fazla faydası olduğunu biliyoruz.

Buğday çiminin faydaları nelerdir?

  • Öncelikle, Buğday Çimi ile ilgili bilimsel makaleleri taradığınızda en çok karşınıza çıkan madde; laetril. Laetril; doğadaki en kuvvetli antioksidan maddedir ve dolayısıyla kansere karşı koruyucu özellik gösterir. Buğday çimi dışında da acıbadem, kayısı ve elma çekirdeğinde bulunur. Buna verilecek en iyi örnekler; acıbadem ve kayısı çekirdeğini sık tüketen Pakistan’ın Hunzakut Prensliğinde kanserden hiç ölüm olmaması ve Türkiye’de kayısı çekirdeği ve acıbadem tüketen bölgelerde kanser vakasının diğer bölgelere nazaran daha az olmasıdır.
  • Buğday çiminin hazinesi olan laetril maddesi diğer vitamin ve mineraller ile birlikte vücutta çok daha aktif kullanılmaktadır.
  • Buğday çimi kandaki toksinleri nötralize eden maddeleri içerir.
  • Buğday çimi, sıvı bir oksijen deposudur. Bol klorofil dışında yüksek miktarda vitamin, mineral içerir. Özellikle, demir, A vitamini, E vitamini ve C vitamini yönünden zengindir.
  • Buğday çimi, A vitamininin en çalışkan grubu olan; alfa-karoten, beta-karoten, ksantofil ve zeaksantin maddelerini içerir. 28 gr buğday çimi suyunda 18.000 ünite beta-karoten bulunur. Beta-karotenin, A vitaminin gibi antioksidan kapasitesi yüksek bir vitaminin öncüsüdür.
  • Buğday çimi içerisinde bulunan klorofil sayesinde, kandaki oksijenin hücrelerimize taşınmasına yardımcı olur.
  • Buğday çimi suyu vücudumuzdaki civa, alüminyum gibi zehirli ağır metalleri temizler, TV, bilgisayar ve telefonlardan aldığımız radyasyonun etkisinin azalmasını sağlar.
  • Buğday çimi suyu sindirime yardımcı olur ve kolonu temizler. Bu yüzden detoks programlarında da mutlaka yer almalıdır.
  • Taze buğday çimi, aynı ağırlıktaki portakaldan 60 kat fazla C vitamini ve aynı ağırlıktaki ıspanaktan 8 kat daha fazla demir içerir.
  • Buğdayın bir başka özelliği ise kandaki toksinleri nötralize eden maddeler içermesidir.
  • Buğday çimi suyu, vücudun metabolik hızının artmasına yardımcı olur ve yağ yakımını destekler.
  • Buğday çiminin A ve E vitamin gibi antioksidan vitaminlerden zengin olması, bu besinin anti-aging için kullanılmasına neden olmaktadır. Yani reklamlardaki tanımıyla, yaşlanma geciktirici diyebiliriz:)
  • Buğday çiminden elden edilen buğday şırası, bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesine destek olur. Yani, hastalığın yoğun olduğu bu kış ayları için güzel bir bitkisel destektir.
  • Buğday çimi suyu, kanı alkalize eder. Ayrıca vücutta enzim aktivitesini arttır. Yani vücudun gerekli işlevlerini kolaylaştırır.
  • Kısacası buğday çimi suyu içtiğinizde; su, oksijen, enzimler, protein, fitokimyasallar, klorofil, karotenler, yağ asitleri, demir, çinko, magnezyum ve selenium gibi besin öğelerini alırsınız.

Buğday şırası (Rejuvelac) nasıl yapılır?

Öncelikle 1.5 cm olan buğday çimlerinizi iyice yıkadıktan sonra büyük bir kavanoza koyun ve üzerine 1.5 litre içme suyu ilave edin. Kavanozun ağzını tülbent ile hava alacak şekilde kapatın. 2 gün beklettikten sonra süzün. İşte bu kadar! İçeceğinizi 3 gün süre ile buzdolabında, ağzı kapalı muhafaza edebilirsiniz. Her gün 250-500 ml aralığında tüketebilirsiniz.

Diyetisyen önerisi:

  • Özellikle hastalığın yaygın olduğu kış günlerinde düzenli tüketilmesi,
  • Diğer vitamin ve mineraller ile beraber daha yüksek düzeyde işlev göstereceği için karışık meyve suları veya smoothilerinizde kullanmanız tavsiye edilir.
  • Ayrıca C vitamini deposu olan buğday çimi, kansızlık yaşayan bayanlar için bir mucizedir. Çünkü hayvansal kaynaklı demirin emiliminde C vitamininin rolü oldukça önemlidir. Eğer demir eksikliği anemisi yaşıyorsanız kırmızı etin yanında içtiğiniz meyve suyunuza veya salatanıza buğday çimi suyu ilave etmeniz demir emiliminin artmasına destek olacaktır.

Herkese mutlu ve sağlıklı günler diliyorum…

Diyetisyen Buket Adanç

İlginizi Çekebilir